Biografie

Arie Vuyk

Arie Vuyk werd in 1969 geboren in Krimpen aan den IJssel, en woont momenteel afwisselend in Rotterdam en Antwerpen.

Nadat hij zich autodidact ontwikkelde, won hij in 2001 het Parkstad Cabaret Festival en in 2004 het Griffioen Cabaret Festival. Sindsdien maakte hij meer dan tien avondvullende programma’s.
In 2016 probeerde hij op het festival Twentse Lente wat nieuw materiaal uit, waarmee hij het festival won.

Hij is tekstschrijver voor onder andere Het Groot niet te Vermijden, en hij regisseerde voor het Comedy Café in Amsterdam de stand up opera Orfeo.

In 2020 ging zijn twaalfde programma Hardop Denken in premiere in theater ’t Kapelletje, Rotterdam. In datzelfde jaar was hij Artist in Residence in Bergen NH, waar hij woonde en werkte in het huis van de componist Simeon ten Holt.
Hij maakt naast zijn reguliere voorstellingen ook ieder jaar een oudejaarsconference.

Arie Vuyk schreef de biografie van Het Groot niet te Vermijden, verschenen bij uitgeverij Trichis. Elf van zijn grappen staan in Het Grootste Citatenboek ter Wereld, uitgeverij Lannoo.

Hij vertaalde –als eerste– de roman Jean Santeuil van Marcel Proust in het Nederlands.

Arie maakte in de lente van 2019 een internationale tournee langs comedyclubs in New York en Reykjavik. In 2020 maakte hij in opdracht van KRO-NCRV een conference over corona, die uitgezonden werd. Zijn coronavoorstelling HAMSTEREN! kreeg subsidie vanuit het Fonds Podiumkunsten en het Platform Professionele Ontwikkeling.

Naast optredens in Nederland en België runt hij ook zijn eigen theater De Kijkdoos, in Rotterdam.